Skip links

Scania wint voor de vijfde keer op rij de green truck award

Scania wint voor de vijfde keer op rij de green truck award

Voor het vijfde jaar op rij heeft Scania de felbegeerde Duitse titel van ‘Green Truck’ gewonnen. Deze prestigieuze vergelijkende perstest wordt georganiseerd door twee toonaangevende Duitse vakbladen en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een soort wereldkampioenschap in transportefficiëntie voor langeafstandsvrachtwagens.

“De woorden die bij me opkomen zijn: ‘volledig succes’ en ‘klantwaarde”, aldus Stefan Dorski, Senior Vice President en hoofd van Scania Trucks, in reactie op het nieuws over de laatste ‘Green Truck’-triomf van het bedrijf, die in feite alle concurrenten permanent naar de tweede plaats verwijst.

“Deze test vijf jaar op rij winnen is een prestatie die eigenlijk niet mogelijk zou moeten zijn, maar we hebben het toch gedaan. Ik zie het als het ultieme bewijs van hoe de aandrijflijntechnologie van Scania onze klanten ondersteunt bij hun constante inspanningen om een optimaal operationeel rendement te realiseren.”

‘Green Truck’ wordt georganiseerd door de Duitse vakbladen ‘Trucker’ en ‘Verkehrs-Rundschau’ en de test in 2021 was niet minder veeleisend dan die in voorgaande jaren. De organisatoren kozen voor een bruto treingewicht van 32 ton en tot 430 pk voor de vrachtwagens die op het 342,8 km lange testparcours ten noorden van München de strijd aangingen. Dit jaar nam Scania deel met een R 410 truck die een testresultaat wist te behalen waar de rest van het veld niet aan kon tippen: het gemiddelde verbruik van de truck werd gemeten als 23,53 liter per 100 km, terwijl Scania ook de hoogste gemiddelde snelheid wist te bereiken, namelijk 80,60 km/u. Geen geringe prestatie als je bedenkt dat delen van het testparcours nogal uitdagend zijn, met steile heuvels.

De testen worden streng gecontroleerd en vinden plaats op de openbare weg, met een combinatie van snelwegen en landelijke wegen. Omstandigheden die de resultaten kunnen beïnvloeden, zoals verkeer en het weer, worden gecompenseerd door gebruik van een referentietruck. Alle trucks hebben hetzelfde merk banden, met dezelfde slijtage en spanning.

Deze Scania R 410 is in alle opzichten ‘groen’: het is de nieuwste van vijf Scania-trucks die de felbegeerde titel van Green Truck hebben gewonnen, een jaarlijkse Duitse perstest die reeds lang wordt gezien als het wereldkampioenschap in laag brandstofverbruik en transportefficiëntie voor langeafstandsvrachtwagens.

“De meest efficiënte trucks kunnen aanbieden is niet alleen een onderdeel van Scania’s DNA en iets wat we altijd nastreven; het is ook uiterst belangrijk voor het bestrijden van klimaatverandering en het bereiken van onze ambitieuze, wetenschappelijk gefundeerde doelen”, aldus Dorski. “Hoewel elektrificatie in aantocht is, hebben we ook de meest efficiënte verbrandingsmotoren nodig om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te bereiken, iets waar Scania zich hard voor maakt.”

Scania bracht zijn vijf Green Truck-winnaars samen voor een fotomoment en viering in april 2021. Voormalige perstesttrucks krijgen een tweede leven als testvoertuigen voor Scania R&D in Södertälje – geen pensioen voor deze trucks, hoe welverdiend dat ook mag zijn.

Scania beschouwt perstests als een zeer belangrijke factor in het ontwikkelingsproces. Het is ook van groot belang voor potentiële kopers van vrachtwagens, aangezien perstests en de evaluaties die onafhankelijke journalisten uitvoeren voor consumenten feitelijk de meest relevante informatie op de markt vormt.

“Sommigen denken misschien dat perstesttrucks ‘voorbereid’ zijn of op de een of andere manier met een bepaalde opzet zijn geproduceerd, maar dat is niet zo”, licht Dorski toe. “Het zijn reguliere productietrucks, net als de trucks die onze klanten kunnen bestellen. Ze zijn weliswaar goed verzorgd en goed onderhouden, maar dat raad ik alle vrachtwagenbezitters ook aan voor hun eigen voertuigen. Het mooie van ‘Green Truck’ en andere perstests is dat deze winnaars van Scania dezelfde trucks zijn die onze klanten in hun dagelijkse werk gebruiken.”

Leave a comment