Skip links

Nu kiezen voor batterij elektrisch en pas straks voor groene waterstof

Nu kiezen voor batterij elektrisch en pas straks voor groene waterstof

Janko van der Baan, MD Scania Benelux
“Nú kiezen voor batterij-elektrisch en pas straks voor (groene) waterstof!”

Breda – Scania zet vol in op batterij-elektrische voertuigen om de Europese CO2-doelstellingen voor 2025 en 2030 te kunnen halen. Managing Director Scania Benelux Janko van der Baan ziet deze ontwikkeling met vertrouwen tegemoet. “Scania is nú hard aan het voorsorteren richting elektrificatie om aan haar eigen CO2-doelstellingen en aan die van de EU te kunnen voldoen. Daarin spelen het komende decennium elektrische oplossingen een belangrijke rol.” Welke rol speelt waterstof dan in de plannen van Scania? Dat wordt immers vaak gezien als dé oplossing voor de CO2-uitdaging in transport en logistiek.

 

“Wanneer de productie van groene waterstof goed van de grond komt – wat nu nog nauwelijks het geval is – is waterstof primair een belangrijke grondstof voor industriële processen. Ik vind het een belangrijk signaal wanneer een gerenommeerde organisatie als Natuur en Milieu in hun eigen ‘Waterstofladder’ (*) slechts een marginale plek inruimt voor waterstof als brandstof voor voertuigen,” vult Van der Baan aan. “De allereerste prioriteit voor waterstof ligt in de industriële processen. Daar is verreweg de grootste CO2 winst te halen voor de BV Nederland. Let wel: dan praten we over groene waterstof en niet de grijze waarover we nu beschikken. Die is gewoon geproduceerd met fossiele brandstoffen als basis. Als we groene waterstof in grote volumes beschikbaar hebben en de eerste prioriteiten goed ingericht hebben, kunnen we ons waterstofvizier richten op zware transporttoepassingen. De komende tien tot vijftien jaar zullen batterij-elektrische voertuigen echter de ruggengraat vormen van onze verduurzaming.”

 

Op dit ogenblik komen in Nederland de eerste in serie gebouwde batterij-elektrische Scania trucks af-fabriek en gaan direct door naar de carrosseriebouwers voor de opbouw van de gewenste carrosserie. Scania Nederland meldt een grote interesse bij haar klanten in de elektrische voertuigen. Het nieuwe programma elektrische voertuigen bij Scania omvat na

In het Zweedse Södertälje, waar het hoofdkantoor van Scania is gevestigd, wordt momenteel hard gewerkt aan een compleet nieuwe inrichting van de productiefaciliteiten die van groot belang gaat zijn voor het toekomstige succes van Scania. Deze staat in het teken van het Scania’s programma elektrische voertuigen. In 2023 moeten de nieuwe productiefaciliteiten full swing in bedrijf zijn. In dat jaar wil Scania een jaarproductie van 10 á 15 duizend elektrische trucks op de weg zetten. Daarvoor ligt er een masterplan waarin de Zweedse fabrieken volledig overschakelen naar de productie van elektrische voertuigen. De productie van voertuigen met verbrandingsmotoren vindt dan helemaal plaats in de overige fabrieken in Europa en Latijns-Amerika. In 2030 wil Scania dat minimaal 50% van haar jaarproductie uit elektrische voertuigen bestaat.

Scania bouwt in Södertälje een volledig nieuwe CO2-neutrale fabriek, met een totale investering van ca. 100 miljoen Euro, voor de assemblage van de nieuwste generatie batterijen. Deze fabriek moet in 2023 volledig operationeel zijn. Samen met batterijbouwer en strategisch partner Northvolt wordt een batterijpakket ontwikkeld waarmee een 40-tons lange-afstandtruck tot 4,5 uur volledig elektrisch kan rijden. Daarna kunnen deze batterijen in 45 minuten weer tot 80% worden opgeladen, wat goed is voor zo’n zelfde range. Met deze nieuwe generatie batterijen is elektrische aandrijving ook mogelijk voor de zwaardere toepassingen dan alleen stedelijke toepassingen als bijv. huisvuilinzameling of winkeldistributie.

De Nederlandse overheid heeft de doelstelling om in 2025 5.000 elektrische trucks op de weg te hebben. Janko van der Baan: “Dat is een ambitieuze, maar wel realistische doelstelling. Er dienen dan wel op hele korte termijn een aantal grote stappen gezet te worden. De belangrijkste daarvan betreft de benodigde laadinfrastructuur om deze elektrische vrachtwagens te kunnen opladen. Die is nu niet of nauwelijks aanwezig.”

(*) https://www.natuurenmilieu.nl/themas/energie/projecten-energie/waterstof/waterstof-de-waterstofladder/

Leave a comment