Skip links

Scania tilt Dieselmotortechnologie naar een duurzaam niveau

Duurzaam transport in de komende jaar:

Scania tilt Dieselmotortechnologie naar een duurzaam niveau

  • Scania introduceert een baanbrekende 13-liter motorserie met capaciteit voor biobrandstoffen voor de beste totale bedrijfszuinigheid op een duurzame manier
  • Investeringen van 2 miljard euro hebben geleid tot een brandstofbesparing van 8% door de nieuwe aandrijflijn met nieuwe motoren, automatische versnellingsbakken en achterassen
  • Waarschijnlijk het meest geavanceerde platform voor verbrandingsmotoren voor zware vrachtwagens ooit, met als doel behoud van Scania’s toppositie
  • Superieure prestaties van dubbele bovenliggende nokkenassen en Scania Twin SCR leveren een essentiële bijdrage aan het bereiken van Scania’s doelstellingen gebaseerd op wetenschap
  • Compression Release Brake voor verbeterde remprestaties van de motor
  • De technische levensduur is in het algemeen met 30% verbeterd; flexibele onderhoudsintervallen op basis van het gebruik en mogelijkheid tot ondersteuning door Scania ProCare met preventieve vernieuwingen

Scania’s nieuwe motorserie is een volledig nieuw motorplatform, waar Scania R&D vijf jaar lang aan heeft gewerkt vanaf de basis. Het nieuwe motorplatform behelst investeringen van meer dan twee miljard euro. Het nieuwe motorenaanbod betekent dat de klanten van Scania’s verbrandingsmotoren hun brandstofefficiëntie, hun vermogen om op biobrandstof te rijden, hun totale bedrijfszuinigheid én hun verminderde CO2-emissies naar een volledig nieuw niveau kunnen tillen. De nieuwe motoren zijn geschikt voor tal van toepassingen en leveren een essentiële bijdrage aan de verwezenlijking van fossielvrij transport.

 

“Deze nieuwe motoren vormen een uitzonderlijke aanvulling op de markt”, zegt Stefan Dorski, senior vice-president en hoofd van Scania Trucks. “Het laat zien hoe we bij Scania onze missie verwezenlijken, zowel op het gebied van onze veelgeprezen klantgerichtheid als op het gebied van duurzaamheid, met de wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen waar we ons aan hebben verbonden. De 8% brandstofbesparing die de nieuwe aandrijflijn biedt is absoluut een game changer voor onze sector.”

Het thermisch rendement van de nieuwe motoren ligt rond de 50%. Dit percentage was voorheen niet haalbaar voor verbrandingsmotoren. Achter dit indrukwekkende prestatieniveau gaan ingenieuze engineering en het gebruik van technologie schuil, zoals dubbele bovenliggende nokkenassen en de Scania Twin SCR-dosering van AdBlue. Krachtige motormanagementsystemen bewaken de aandrijflijn en dragen zo bij aan de totale bedrijfszuinigheid onder alle omstandigheden.

Als we het transportsysteem binnen de gestelde tijd willen verbeteren om de doelstellingen van het Parijs-akkoord te halen, moet de verandering nú plaatsvinden”, aldus Dorski. “Juist daarom stimuleert Scania energiezuinige voertuigen met een verbrandingsmotor en de implementatie van duurzame biobrandstoffen. Het behalen van onze bedrijfsdoelen is ook de beste manier om ervoor te zorgen dat we kunnen blijven investeren in gebieden van transformatie, zoals elektrificatie voor ons bedrijf en onze sector.”

 

Op weg naar transport zonder fossiele brandstoffen

In eerste instantie wordt de nieuwe modellenreeks geproduceerd met vier verschillende vermogensniveaus voor Euro 6: 420, 460, 500 en 560 pk. Dit maakt ze geschikt voor diverse toepassingen. In combinatie met de nieuwe Scania Opticruise-versnellingsbakken (G25 en G33, geïntroduceerd in 2020) en een nieuwe reeks aangedreven Scania-achterassen wordt een brandstofbesparing van 8% bereikt in toepassingen als stukgoed of temperatuurgecontroleerde transport. Alle motoren kunnen op HVO lopen en twee versies kunnen worden besteld voor gebruik met 100% duurzame biodiesel.

“Een Scania-klant die een truck gebruikt met een motor van 500 pk kan rekenen op een drastische verlaging van de brandstofrekening, zelfs in vergelijking met de huidige generatie toonaangevende motoren die we vervangen”, zegt Dorski. “De nieuwe motoren zullen in veel opzichten uitblinken, maar persoonlijk zie ik de onmiddellijke CO2-reductie als het belangrijkste aspect. Onze nieuwe motoren dragen direct bij aan het reduceren van de CO2-uitstoot wereldwijd en het aanpakken van de klimaatproblematiek.”

Leave a comment